Всеукраїнський тиждень імунізації

 

ІНФОРМАЦІЯ

стосовно проведення в Донецькій області Всеукраїнського тижня імунізації

«Вакцинація – медицина майбутнього»

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації  повідомляє, що 24-30 квітня 2017 року в Україні  проводиться Всеукраїнський тиждень імунізації. Цей захід проходить одночасно з Всесвітнім та Європейським  тижнями імунізації  та має стати щорічним.

Імунізація – це процес, завдяки якому людина здобуває імунітет або стає несприятливою в інфекційних хвороб шляхом введення вакцин. Вакцини стимулюють власну імунну систему до захисту людини від відповідної інфекції. За даними ВООЗ  доля вакцинованих людей найбільша в США, Європі та розвинених країнах  Азії, найменший показник зафіксовано в Африці.

Противники вакцинації мотивують небажання щеплюватись тим, що вакцинокеровані захворювання вважаються рідкісними або знищеними, але саме вакцинація дала змогу знизити захворюваність або зовсім знищити деякі хвороби (натуральна віспа, окремі території вільні від поліомієліту, в розвинутих країнах значно знижена захворюваність до поодиноких випадків кашлюку, дифтерії, правцем).

Слід зазначити, що місцеві реакції та побічні ефекти при щепленнях незрівнянно легші ніж можливі наслідки від інфекцій та мають тимчасовий перебіг, зникають навіть без лікування.  Ще в 2002 році американські вченні опублікували програмне дослідження яке пояснює, чому наш імунітет неможливо перевантажити. Імунна система може в одночас відповісти утворенням захисних антитіл на 1012агентів. Тому сучасні полікомпонентні вакцини є безпечними та в ніякому разі не перевантажують імунну систему людини.

Крім того, треба розуміти, що вакцини – це теж ліки, тільки незмірно більш ефективні та більш безпечні. Тому майбутнє медицини залежить від можливості науки відкрити найбільшу кількість вакцин, які зможуть покращити якість життя.