Робоча зустріч за проєктом «Мобільні бригади сексуально-репродуктивного здоров’я»

27-28 червня 2023 р. у Києві відбулася робоча зустріч за проєктом «Мобільні бригади сексуально-репродуктивного здоров’я».

Учасники обмінялися  досвідом щодо співпраці з лікарями ПМСД, перенаправлення сімейними лікарями на фахівців бригади тощо,  надали показники материнства й дитинства,  обговорили динаміку в закладах та спостереження мобільних бригад. Також обсудили питання вертикальної  трансмісії #ВІЛ, підліткової вагітності, сексуального насильства, профілактики передачі ЗППШ та абортів. Багато питань стосувалося ведення вагітностей – зокрема, лікарі зтурбовані великою кількістю випадків анемії у жінок, зростанням кількості кесаревих розтинів з 20 до 45%, що, на думку виступаючих, пов’язано з психічним станом не лише пацієнток, а й лікарів – адже в регіонах існує дефіцит медичного персоналу.

Богдан Підвербецький, радник з програмних питань UNFPA, відмічає: «Високий показник вперше виявленої гінекологічної патології, «запущені» форми захворювань та інші статистичні дані роботи бригад показують реальний стан здоров’я уразливих груп та сільського населення, що дає змогу доказати системі ОЗ, органам місцевого самоврядування обласного рівня та місцевим громадам, необхідність роботи мобільних спеціалізованих гінекологічних бригад. Виїзні гінекологічні послуги повинні бути інтегровані в систему й оплачуватись. Адже сільське населення не має доступу до гінекологічної допомоги, деякі жінки не були на прийомі в гінеколога більше 20 років”.

Мобільні бригади працюють у рамках заходів гуманітарного реагування Фонд Народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine, за фінансової підтримки Європейського союзу (ЕСНО), Міністерства закордонних справ Франції та Республіки Корея.

В Донецькій області даний проєкт почав свою дію з червня 2023 року.