Пам’ятка щодо дезінфекції в установі\закладі під час карантину щодо CОVID-19

Для чіткого дотримання дезінфекційних заходів в установі\закладі необхідно визначити осіб, відповідальних за організацію та контроль, а також проведення дезінфекційних заходів.

Для безпосереднього проведення дезінфекції необхідно:

  • виділити засоби та інвентар для проведення дезінфекції;
  • ознайомити відповідальних з правилами та умовами приготування робочих розчинів та проведення дезінфекції, застосуванням засобів індивідуального захисту, технікою безпеки, тощо.

Що дезінфікують на робочому місці?

  • Всі поверхні;
  • Особливу увагу слід приділяти поверхням, що знаходяться в зонах максимального скупчення людей, дихання людей або найчастіше торкаються руками (поручні, ручки дверей, столи, оргтехніка, у т.ч. комп’ютерна миша, тощо);
  • Руки.

Що використовують?

Дані МОЗ України щодо чутливості CОVID-19 до фізичних та хімічних чинників, що використовуються під час дезінфекції

Засоби впливу Час знезараження
УФ – випромінювання 15 хвилин
Органічні розчинники, детергенти Декілька хвилин
70% етанол і 1% хлоргесидин До 2 хвилин
•       45% ізопропанолу, 30% н-пропанолу і 0,2% мезетропія етілсульфат,

•      60-80% етанолу, гель на основі 85% етанолу

•      антивірусний гель на основі 95% етанолу

•      0,5% перекис водню, 0,1% гіпохлорит натрію

30-60 секунд

Для дезінфекції використовують хімічні та фізичні фактори дезінфекції.

Фізичні фактори – це регулярне провітрювання приміщень, дуже зручно використання УФ-випромінювачів при їх наявності. Текстильні вироби можуть бути випрані при температурі 60-90° С зі звичайним побутовим миючим засобом.

Хімічні деззасоби повинні:

  • бути дозволеними до застосування в Україні;
  • бути легкими в застосуванні (бажано – мати таблетовану форму для чіткого та швидкого дозування):
  • забезпечувати якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часу експозиції;
  • бажано мати пролонговану дезінфікуючу дію;
  • бути сумісними з матеріалами, з яких виготовлені поверхні або вироби;
  • не псувати поверхні та вироби;
  • бажано не мати неприємного запаху.

Хімічні деззасоби використовують на підставі ретельного дотримання інструкції щодо застосування при вірусних інфекціях.

Рекомендовано використання наступних дезінфікуючих засобів:

– для поверхонь, обладнання – засобі на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (наприклад, гіпохлорит натрію, натрій дихлорізоцианурат та інші, бажано – таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування, наприклад: Віндез ЧАС-АМ, Бланідас 300, Вінхлор (таблетки), Новохлор-екстра, Соліклор, Санітаб, Бланідас Актив, Секусепт Актив, СаніКлос Актив, Медікарін, Скінман Софт, Інцидін Ликвид, Екодес, Інцидін Про та інші);

– антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації в концентрації 60-80% по масі);

– дезінфекційні засоби з миючими та дезодоруючими властивостями, наприклад, Полідез, Валеус Д, Санікон, Дезекон ОМ, Санімакс (засоби «Полідез», “Валеус-Д» забезпечує пролонговану знезаражувальну дію).

Дезінфекцію приміщень треба проводити не рідше 1 разу на день, поверхні повинні оброблятися спиртовмісними антисептиками регулярно – декілька раз на день (якщо сильно забруднені – бажано кожні 3 години).

Правила проведення дезінфекції:

  • Дезінфекцію треба проводити після якісного миття (вологого прибирання);
  • Суворе дотримання інструкції із застосування;
  • Наявність всього необхідно для проведення заходів, у т.ч. засобів індивідуального захисту при необхідності;
  • Чітке дотримання правил безпеки роботи з деззасобом.

Дотримання гігієни  рук – один з основних заходів профілактики інфекції!

 Миття рук з милом :

  • тривалість процедури — 20–40 с;
  •  вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою;
  • обов’язкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук;

Обробка рук спиртовмісним антисептиком:

  •  спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60–80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту, не є такими);
  •  антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24–27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню);
  •  тривалість обробки — близько 30 с;
  •  особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);
  •   у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщини шкіри;
  •  контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).

 З метою запобігання небезпечних випадків при використанні деззасобів:

 – перед початком роботи перевіряють наявність комплекту спецодягу, рукавичок, засобів індивідуального захисту, тощо

  • – забороняється залишати без догляду дезінфекційні розчини та засоби;
  • – забороняється вживати їжу, пити, палити під час проведення дезінфекційних заходів ;
  • – забороняється довіряти проведення заходів стороннім особам або тим, що не мають підготовку.

 

ДУ «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України»